Misschien heeft deze vraag wel meer impact dan ooit, als je kijkt waar we nu met z’n allen in zitten. Alles is in verandering en dat vinden we niet altijd fijn en heeft vaak direct invloed op ons geluk. Hoe kun je gelukkig zijn in een wereld die onvoorspelbaar is of nog belangrijker: welke invloed heb jij op je eigen geluk? Voor volwassen is het al een ingewikkeld vraagstuk, maar hoe is dat voor kinderen? Kinderen lijken soms zo dicht bij geluk te staan, zich te verliezen in het moment, vol verwondering. Toch zie je soms ook dat hun welbevinden niet goed is. En weten ze dat niet goed om te draaien. Wij zelf en de wereld om hen heen zijn hun voorbeelden. De dingen die we tegen ze zeggen zijn cruciaal om ze te leren wat hun geluk kan zijn en welke invloed ze daar zelf op hebben. We hebben niet altijd invloed op wat ons overkomt, maar we hebben wel heel veel invloed op hoe wij er mee omgaan. Een prachtig boek daar over is het geschenk van mijn naamgenoot Edith Eger. Vrijheid en geluk zitten vooral in je hoofd, schrijft ze daarin. Net zoals het het boek van Viktor Frankle man's search for meaning. Wat had ik dat graag eerder willen leren.
(Leo Bormans en ik tijdens de training)
Het geluksvraagstuk
Ik ben al de nodige jaren bezig met het geluksvraagstuk. Er zijn veel middelen en methodes om mensen gelukkig te maken. En het is bewezen dat ze werken. Ik praat met onderzoekers, lees hun boeken, ben opgeleid als gelukscoach en heb zelf ook heel wat gelukkige en ongelukkige ervaringen; dat noemen ze leven! Als je denkt dat geluk gaat over altijd maar heppie de peppie door het leven gaan, dan moet ik je teleurstellen. Het wordt nog erger als we dit onze kinderen voorhouden. Laten we ze leren surfen op de golven van het leven. Veerkracht en vertrouwen geven, zodat ze de kracht en skills hebben om door moeilijke tijden heen te komen. Geluk gaat voor mij ook over zingeving, betekenis en bewustwording dat geluk niet kan bestaan zonder verdriet. Zeg maar de duurzame variant. Jezelf kunnen en durven zijn, ontdekken waar jij goed in bent en hoe je daar anderen weer blij mee kunt maken. Iets wezenlijks bijdragen aan de wereld.
Vijf jaar geleden heb ik gelukslessen gemaakt met thema’s als:
- Jezelf zijn, lekker in je vel
- Heb ik een keuze?
- Dromen en doelen
- Uit je comfortzone
- Het grote geheel zien
- Emoties
- Dankbaarheid
- Verbinding maken met anderen
Deze thema’s zijn bewezen indicatoren voor het ervaren van geluk en we hebben er zelf invloed op. Ik maak de kinderen bewust, zet ze aan het denken en gebruik een beeldende opdracht om te zorgen dat het blijft hangen. Hier zet ik kunst in als middel. De thema’s kun je gebruiken in een lessenserie, maar je kunt ook verschillende thema’s uitkiezen die passen bij de school of bij een thema wat op dat moment behandeld wordt. Het resultaat was verbluffend.
"Edith waarom zijn het maar 6 lessen?"
Een groter compliment kun je van een kind niet krijgen. Ze hebben geleerd over leiderschap, mindset, verbinding, je dromen ontdekken en waarmaken en nog veel meer. Met inspirerende filmpjes, ontroerende gesprekken, filosoferen en elke les een beeldende opdracht. Ik ging met een mooi cadeau en prachtige speech van de kinderen naar huis en dit is wat de kinderen zelf van de gelukslessen vonden. Het allergrootste cadeau.
(prachtige inzichten van de kinderen)
Een reactie van Lucy Geurds, Gedragsdeskundige en Beeldcoach PO
"Als kunstenaar met de kinderen creatief de diepte in, wat is geluk en hoe is dat voor je, wat maakt jou zo mooi en wat is jouw grote wens. Kinderen leefden zich enorm uit, prachtige resultaten want alles is goed en iedereen mag er zijn. Wat een geluk dat ik daarbij mocht zijn!"
Tips voor volwassenen en kinderen
- Geven maakt gelukkig. Geef met de intentie om te geven en niet met de intentie iets terug te krijgen.
- Hou een dankbaarheidsboekje bij. Elke dag schrijf je aan het einde van de dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit doe ik zelf al jaren in mijn zelf gemaakte boeken.
- Vraag eens aan je kinderen waar ze blij van worden. De antwoorden zijn vaak zoveel simpeler dan dat wij volwassen denken.
- De boeken van wetenschapper en mijn trainer Leo Bormans. Zoals: de Geluksvogels. Ik lees ze al jaren voor aan mijn kinderen en gebruik ze in de klas, succes verzekerd en supermooie illustraties.
- Het boek Happykids van Stephan Covey en voor de volwassenen is de 7 eigenschappen van Covey echt een aanrader.
Heb je vragen of wil je zelf met dit thema aan de slag, meer weten of advies over dit onderwerp, mail of bel mij dan: 💌 byedith.nl@gmail.com. ☎️06-13432600 Ik denk graag vanuit mijn expertise met je mee.
Schrijf je hier voor mijn inspiratie blog/mail. Delen van deze blog mag natuurlijk ook. Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen tools en informatie krijgen om een gelukkig leven te leiden. Help je mee?
‘Er zijn heel wat middelen, methodes en ideeën om mensen gelukkiger te maken. En het is bewezen dat ze werken! Alleen moeten wij ervoor zorgen dat ze voor iedereen beschikbaar zijn’ (Dr. Jose de Jesus Garcia Vega, Mexico)